Kuinka hyödyntää ruokajätteet?

Untitled-61

Ruokajäte puhuttaa hyvinvointivaltioiden kansalaisia. Myös Suomessa on herätty ruokajäteongelmaan yhä laajemmin eettisyys- ja ilmastonmuutosaiheiden noustua pinnalle.

Eniten ruokajätettä syntyy kotitalouksissa

On helppo kuvitella ruokajätteen suurimmiksi tekijöiksi ravintoloita tai ruokakauppoja, mutta shokeeraava totuus on toinen. Tutkimukset osoittavat, että eniten ruokajätettä vuosittain tuottavat kotitaloudet. Kotona jätteen kerääntymistä on vaikeampi huomata, sillä ruokaa menee roskiin pikkuhiljaa, yksi ruoka-aine kerrallaan.

Suomessa keskimäärin noin joka neljäs ruokakassi menee suoraan roskiin ja jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa hukkaan keskimäärin noin 125 euron ja 20-25 kilon edestä vuosittain. Noin joka kymmenes peruna, hedelmä ja leipäpala päättävät tiensä roskakoriin. Tilastojen mukaan eniten ruokajätettä syntyy niistä kotitalouksista, joissa ruokaostoksiin käytetään eniten rahaa ja joissa ruokaa ostetaan eniten.

Mitä tilanteen parantamiseksi voitaisiin tehdä, ja miten ruokajätettä voitaisiin hyödyntää?

Näin vähennät oman kotitaloutesi ruokajätettä

Ruokajätteen vähentäminen ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa. Tärkeintä olisi valita ruokakaupassa itselle sopivankokoiset pakkaukset ja ostaa raaka-aineet vain niihin ruokiin, jotka tiedät valmistavasi seuraavan muutaman päivän aikana.

On myös syytä ymmärtää ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” päivämäärien erot. Ruoka on syömäkelpoista vielä parasta ennen päivämäärän jälkeenkin, mutta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen ruokaa ei kannata enää syödä.

Mieti tarkkaan, voisiko roskakoriin jonottavaa ruokaa vielä käyttää jollakin tavoin. Esimerkiksi kovettunut, mutta muuten hyväkuntoinen vaalea leipä muuntautuu herkulliseksi leipävanukkaaksi tai köyhiksi ritareiksi. Juuresten, kuten perunan, bataatin ja porkkanan, kuorista saat tehtyä uunissa maittavia lastuja, kunhan vain olet pessyt vihannekset huolella ennen kuorimista. Ylijääneestä kaurapuurosta taas loihdit helposti rieskoja iltapäivän välipalalle. Vain mielikuvitus on rajana ruokajätteen uudelleenkäyttämisessä!

Trendikäs hävikkiruoka

Suomen ensimmäinen ruokahävikkiravintola avasi ovensa elokuussa 2016. Lapinlahdessa sijaitseva From Waste to Taste -hankkeen Ravintola Loop valmistaa ruokaa hävikkilahjoituksista. Ravintola tarjoaa arkisin lounasta ja viikonloppuisin brunssia, ja ravintolalta voi myös tilata hävikkicateringin haluamaansa kohteeseen. Useat suuret ruokakaupat pääkaupunkiseudulta lahjoittavat hävikkiruokansa Ravintola Loopille.

Ilmaista kasvisruokaa ruokahävikistä

Ruokajätekeskustelun innoittamana Suomessa vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa marraskuussa. Osana hävikkiviikon tapahtumia Helsingin narikkatorilla jaettiin 6.11. ilmaista, hävikkiruuasta valmistettua kasvislounasta. Ruuan valmistivat Haaga-Helian keittiömestariopiskelijat, ja tempauksen ideana oli saada kansalaiset miettimään, miten oman ruokajätteen voisi käyttää hyödyksi poisheittämisen sijaan.